iPon Hírek

X79-es deszkák Sapphire és MSI módra

Dátum | 2011. 11. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Sandy Bridge-E processzorok rajtjára már gőzerővel készül a piac: sorra érkeznek a hírek az újabbnál-újabb X79-es alaplapokról, a négycsatornás memóriacsomagokról, valamint az LGA-2011-es támogatással ellátott processzorhűtőkről. Ezúttal az MSI és a Sapphire egy-egy új X79-es alaplapjáról rántjuk le a leplet.

Az MSI egy micro-ATX formátumú újdonsággal rukkolt elő


Az X79MA-GD45-ös modell mérete ellenére meglepően jó felszereltséggel érkezik. Az LGA-2011-es processzorok fogadására felkészített újdonság négy darab memóriafoglalattal rendelkezik. A processzorok számára 9 fázisú, míg a memóriamodulok számára kétfázisú tápellátást biztosít a VRM áramkör. A bővítőhelyek között ezúttal két darab PCI Express 3.0 x16-os, valamint két PCI Express 2.0 x1-es slotot találunk. A termékhez kétutas SLI, illetve CrossfireX támogatás természetesen egyaránt jár.


A SATA portok között ezúttal csak négy darab SATA 3 Gbps-os és két darab SATA 6 Gbps-os csatlakozó lapul, eSATA port pedig egyáltalán nincs a terméken. USB 3.0-s csatlakozókból négy jár: kettő a hátlapon lapul, kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon érhető el, hála a Renesas által készített USB 3.0-s vezérlőchipeknek. Az audió vezérlő szerepét ezúttal egy 8+2 csatornás Realtek ALC892-es példányra osztották, ami a szokásos Jack audió kimenetek mellett optikai és koaxiális audió csatlakozókat is biztosít. A néhány USB 2.0-s port mellett egy Realtek RTL8111E típusú Gigabites Ethernet vezérlő is a kínálat részét képezi.


Érdekesség, hogy az USB 2.0-s kivezetések közül egy olyan USB 2.0-s portokat biztosít, amelyek a rendszer kikapcsolása után is áram alatt maradnak, így segítségükkel tölthetőek a különböző hordozható eszközök. Az alaplap szokatlan módon feszültségellenőrző pontokat is kínál, amelyeknek a tuningmesterek fognak örülni. Az újdonság természetesen UEFI firmware-rel érkezik és várhatóan napokon belül megjelenik kereskedelmi forgalomban – csak úgy, mint a többi X79-es alaplap, valamint az LGA-2011-es processzorok.

Sapphire Pure Black X79


A Sapphire új alaplapja már ATX formátum köré épül, így több bővítőhelyet kínál, mint az MSI újdonsága. Az LGA-2011-es processzorfoglalattal és négy darab DDR3-as memóriafoglalattal ellátott deszka hétfázisú, digitális tápáramkörrel kerül a boltok polcaira.


Az X79-es PCH (Platform Controller HUB), valamint a PCIe híd chip hűtéséről aktív megoldás gondoskodik, a bővítőhelyek között pedig nem kevesebb, mint hat darab PCI Express x16-os slot áll rendelkezésre. Az említett bővítőhelyek közül három darab teljes, x16-os sávszélességet kínál – hála az alaplapon található, fentebb már említett PCIe híd chipnek. A rendszer – a jelenlegi információk szerint – csak CrossfireX konfiguráció építésére alkalmas, SLI licence nincsen.SATA 3 Gbps-os portból négyet kapunk, csak úgy, mint SATA 6 Gbps-os portból, de a hátlapon még két eSATA port is lapul. A mérnökök USB 3.0-s portból összesen hatot helyeztek el: négy a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában érhető el. Az alaplap emellett 7.1 csatornás HD audió vezérlővel, két Gigabites Ethernet vezérlővel, kétszer hétszegmenses Debug LED kijelzővel és Bluetooth támogatással is rendelkezik.


A feszültségellenőrző pontok ezúttal is a kínálat részét képezik, sőt, mikrokapcsolók formájában még bekapcsoló-, reset- és CMOS Clear gombot is találunk a terméken.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. jocek
2011.11.07. 08:53
Már csak egy kis forint erősödés kéne és venném is a z68-as lapomat, meg az i5-öt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MikE016
2011.11.07. 14:30
hamarabb fog piros hó esni mint hogy a forint erősödne.. sajnos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2011.11.07. 17:26
az egyik túl kicsi, az nem is lenne baj, de nincs rajta pci slot. A másikon sem, ráadásul aktív hűtős. Sajnos így felejtős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. carraroxt
2011.11.09. 00:13
Lool! Már az MSI is fegyverkezik! [LINK] Ezek is nagy stratégák úgy látszik... Másolni szigorúan csak a szart a vesztesektől!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!