iPon Hírek

X86-os processzort készít az Nvidia?

Dátum | 2008. 08. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ismét szárnyra kapott az a pletyka, amely nagyjából két évvel ezelőtt jelent meg először. Az Nvidia a hírek szerint x86-os processzor fejlesztésén munkálkodik, ám a helyzet mégsem ennyire egyszerű, ugyanis nagyjából azonos számú érv és ellenérv sorakozik fel a kijelentés mögött, így a kép meglehetősen zavaros.

Az Nvidia vezetője, Jen-Hsun Huang még április folyamán szögezte le, hogy mit tartalmaz az Nvidia stratégiája: CPU-GPU hibridek vagy sem, az Nvidia továbbra is a hatékony GPU-k fejlesztésére helyezi majd a hangsúlyt, amelyek a párhuzamos feldolgozás területén és a vizuális számítási feladatok területén egyaránt tökéletesen helytállnak. Huang hangzatos hasonlatokkal próbálta álláspontját kifejezni: "A Google számára sincs szükség saját operációsrendszer kifejlesztésére ahhoz, hogy versenybe szálljon a Microsoft-tal."


A történet látszólag egyszerű, de Huang kijelentései ellenére továbbra is folynak a találgatások az Nvidia lehetséges, x86-os architektúrára épülő termékéről. A feltételezések szerint az Nvidia az Intel ellen kíván harcba szállni az újdonsággal, amelyet a fejlesztőlaborok mélyén készül.

2006 végén is jelentek meg hasonló híresztelések, amikor az Nvidia felvásárolta a Stexart, Ez utóbbi vállalat Intel mérnökökből álló kezdeményezés volt. Akkoriban úgy gondolták, hogy a vállalat 2008 folyamán mutatja be CPU-GPU hibrid termékét, ám erre eddig nem került sor. Ellentmond a híreszteléseknek az is, hogy az Nvidia nem rendelkezik x86-os licencel, így ha egyszerűen belépne az x86-os processzor piacra, akkor a vélemények szerint az Intel és az AMD jogi útra terelhetné a dolgot.

Hogy pontosan mi az igazság? Remélhetőleg most már hamarosan kiderül, ugyanis augusztus 25-én kezdődik az Nvision, amelynek keretein belül akár be is mutatkozhat az új, x86-os termék, már ha valóban létezik ilyen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. leviske
2008.08.22. 18:56
2006 végén vásárolták fel a Stexar-t... hogy a fenébe tudtak volna korábbi X86-os fejlesztések nélkül kijönni egy X86-os megoldással??? Magának az Intelnek is 3 év kell egy komolyabb fejlesztés kivitelezéséhez... arról nem is beszélve, hogy az Intelnek és az AMD-nek vannak a legtapasztaltabb mérnökei... a Stexar-tnak nem szolgáltatott volna ki komolyabb mérnököket az Intel, mikor tudja, hogy valaki felvásárolhatja. Arról nem is beszélve, hogy ha véletlenül a Stexar-t kezében maradt volna pár Intel fejlesztés, akkor biztos, hogy az Intel kiperelné őket még magából az IT iparból is. :mellow:

Ahoz, hogy egy ilyen fejlesztést kivitelezni tudjon az nV.. több pénz kéne. Arról nem is beszélve, hogy nem a titoktartásukról híresek. Mikor bejelentette az Intel a Larrabee-t, az AMD pedig a Fusion-t, valószinűleg ők is előálltak volna mutogatni, hogy nekik mi van a kezükben.

Azt sem értem, hogy akkor minek öltek ennyi pénzt a CUDA-ba, ha mégis előállnak egy biztosabb megoldással az Intel Larrabee ellen.

Összegezve: Esélytelennek tartom, hogy a nulláról kezdve, 2 év alatt (vagy akár 3, 4) elő tudnának állni egy verseny képes X86-os megoldással. Valószinűleg még a VIA-t sem tudnák megelőzni, viszont nagyobbat buknának, mint az AMD az ATi vásárlásakor. Szerintem...

mihaly.hermann: valószinűleg az nV szótárában mást jelent a "hatékony" kifejezés... Nem ez az egyetlen szó, amit rosszul értelmeznek. Kb. ez ugyan az, mint amikor drága Mr. Taylor lenyilatkozta valamelyik külföldi lapnak, hogy a hardvergyártók tehetnek róla, hogy az emberek kezdenek áttérni a konzolokra, mivel túl drágán adják a termékeiket. Ehez csak annyit tennék hozzá (az érthetőség kedvéért), hogy ezt akkor nyilatkozta, mikor a 8800Ultrát bőven 150k fölött lehetett kapni és a 8800GTS sem volt olcsóbb 120-130k-nál. B)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomboy1986
2008.08.23. 10:33
Szerintem nagyon hasznos lenne, ha az nVidia is be tudna szállni a CPU "bizniszbe", mert ha nem lépnek effelé, akkor sajnos az a sors vár rájuk előreláthatólag, mint a 2000-ben még a piacot uraló, neves chipsetgyártóra: a VIA-ra. Azaz a megszűnés/csőd határára sodródhat.

Komolyan mondom, hogy jó volna, ha egy "majdnem versenyképes" x86-ost piacra tudna dobni az nVidia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!