iPon Hírek

X99-es ASRock alaplap microATX méretben

Dátum | 2014. 08. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock nemrégiben már bemutatott egy X99-es lapkakészlettel ellátott, ATX formátummal rendelkező alaplapot, amelyet egyik korábbi hírünkben lehet megcsodálni. A vállalat a Facebookon keresztül most egy újabb deszkáról rántotta le a leplet, amely két okból is különleges: egyrészt a Fatal1ty sorozatot erősíti, másrészt bezsebelheti az első microATX formátumú X99-es alaplapnak járó címet – utóbbira büszke is a gyártó.
A fenti fotón látható alaplap a szokásos piros-fekete színvilágot alkalmazza, a dizájnt pedig fehér komponensek és feliratok teszik még változatosabbá, érdekesebbé. Az X99M Killer azokat veszik célba, akik a Haswell-E processzorok erejét egy viszonylag kompakt, helytakarékos számítógépbe szeretnék belezsúfolni. Persze a kompakt felépítés miatt némi kompromisszumra is fel kell készülni, de ezek még bőven vállalhatóak. Ilyen kompromisszum, hogy az LGA-2011-3-as processzorfoglalat körül ezúttal nem nyolc, hanem csak négy memóriafoglalat sorakozik, amelyek természetesen DDR4-es memóriamodulokat fogadnak. Az ASRock beszámolója szerint az új alaplap akár az ECC támogatással ellátott memóriamodulokkal is együttműködik. A bővítőhelyek között három darab PCI Express x16-os slot sorakozik, rajtuk kívül egyéb bővítőhely nem is áll rendelkezésre. A PCI Express x16-os slotok tápellátását egy külön MOLEX tápcsatlakozón keresztül tehetjük még stabilabbá, ha szükséges. SATA portokból tíz darabot kapunk, a SATA Express csatolóban azonban a jelek szerint nem láttak fantáziát a vállalat illetékesei, így ez lemaradt a termékről. Nem úgy a nagy reménység, az M.2-es bővítőhely, ami ráadásul PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel gazdálkodhat, így a legtempósabb M.2-es SSD meghajtókban rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak vele.
Az alaplap hátoldalán PS/2-es port, négy USB 2.0-s és két USB 3.0-s csatlakozó, valamint két Gigabites Ethernet csatlakozó is látható – utóbbiak közül az egyik Intel alapú, a másik pedig Killer E2200-as sorozatú. A fedélzeten van még öt darab 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozó, valamint egy optikai audió kimenet is. A fotók alapján a felsoroltakon kívül további négy USB 3.0-s előlapi portot is kínál a termék. Az alaplapon a jelek szerint dupla UEFI alapú BIOS lapul, de a gyártó a tuningosokra is gondolt – őket bekapcsoló- és reset gombok várják, plusz egy kétszer hétszegmenses Debug LED kijelző is található a deszkán, közvetlenül a 24-tűs ATX tápcsatlakozó mellett. A hátlapról a CMOS Clear mikrokapcsoló sem hiányzik.
Az X99M Killer ugyan nem rendelkezik annyira jó felszereltséggel, mint ATX formátumú társai, viszont az, amit kínál, még így is bőségesen elég lehet egy kompakt, erős asztali PC építéséhez. Az X99-es lapkakészlettel szerelt alaplapokból a dolgok jelenlegi állása szerint nem valószínű, hogy készül Mini-ITX formátumú modell, így az ASRock-éhoz hasonló microATX alaplapokkal kell majd beérniük a combos kompakt asztali számítógépek építőinek. Az új alaplap rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, csak úgy, ahogy a Haswell-E processzorok, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Kajafun
2014.08.19. 18:16
Killer jah, fatál kill lesz mikor ujabb biost kell rá tenni és nyekk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2014.08.20. 00:37
Ez nem csigabyte ... az egyik legjobb és legbiztonságosabb az ASROCK pont ezen jótulajdonsága ! Csak szándékosan lehet BIOS frissítést Lbaszerintani ... Nem gány windows alól kell megtenni , hanem Instant Flash . Ha nem megfelelő a frissíteni szánt új BIOS - nem is engedi feltenni ... ha meg ahozzávalóval tesszűk , akkor meg előbb leellenőrzi és ha rendben , csak akkor kezdi el a frissítési folyamatot ...
Szóval nem kell fújolni és nincs semmi nyekk .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun _DiEG...
2014.08.20. 08:22
En sem vagyok hozzá hülye elhiheted. Tudok biost frissíteni, de ha egyszer egy beta biosra kell frissíteni uj videókártya miatt az ciki. De leginkább a gyártó a hibás mert ez a bios 2-3 éves...
Estig sorolhatnám a hibákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2014.08.20. 14:09
Bocsi , de ezt csak TE írod ( De elhiszem természetesen . ) én még csak utalást sem tettem erre , jó lap - semmi gond vele , max csak annyi :

Az X99M Killer ugyan nem rendelkezik annyira jó felszereltséggel, mint ATX formátumú társai
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!