iPon Hírek

Xbox One: Mi lesz a használt játékokkal? (FRISSÍTVE)

Dátum | 2013. 05. 24.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Frissítés: Mint kiderült, nem a felhasználóknak kell megfizetni az aktivációs díjat, hanem a használtjáték kereskedőnek. Az említett 35 fontos ár így feltehetően már minden mást is tartalmaz, a boltban mindenki a végleges árát láthatja majd a másodkézből származó példányoknak is. Mindenesetre az aktivációs díjszabást a kezében tartva a Microsoft így kontrollálni tudja, hogy mennyi lesz majd a használt játékok ára. Újabb forrás erősítette meg azt is, hogy a díj egy része az MS-hez, a másik része pedig a kiadóhoz kerül. Annyi biztos, hogy a jövőben drágábbak lesznek a használt játékok. Eredeti hír: Az Xbox One bejelentés óta egymást követik az új konzol különböző megkötéseiről szóló hírek, nem is beszélve a Kinectet övező összeesküvés elméletről, mely szerint kamerát és mikrofont, vagyis megfigyelő rendszert telepítenek az amerikai nappalikba. Mi ebbe most nem is megyünk bele, nézzük meg inkább azt, hogy mi a helyzet a játékosokat keményen érintő használt játékokkal. Úgy tűnik, az MS-nek van valamiféle megállapodása a kiadókkal, mert mindenki megkapja a maga részét abból a díjból, amit a kedves új játékos kénytelen befizeti ahhoz, hogy játszhassa a másodkézből beszerzett játékát. A terjesztők szabadon árulhatnak használt játékokat olyan áron, amilyenen csak akarnak, mert a kiadó és az MS mindenképpen megkapja a részesedését. Az MCV szerint a kiskereskedők és az MS között biztos, hogy született egy megállapodás erről, előbbieknek be is kellett integrálniuk a rendszerükbe a Microsoft Azure használt játék keretrendszert. Amint egy Xbox One játék eladásra kerül a boltban, az regisztrálva lesz az MS-nél és az eladó fél Xbox Live accountjáról azonnal törlésre kerül. A ConsoleDeals információi szerint a terjesztők nagyjából 10% részesedést kapnak egy ilyen tranzakcióból, ami elég szép. Egy régi játék aktiválása akár 35 fontot is kóstálhat, ami már olyan árnak tűnik, hogy nem is éri meg vesződni a játékaink eladásával és használtak vételével, mert majdhogynem kijön egy új ára. "Nagyon sok lehetőséget átbeszéltünk, de úgy terveztük meg az Xbox One-t, hogy biztosítsuk a vásárlóink számára, hogy becseréljék, vagy újra eladják játékaikat a boltokban." Ami pedig a nem a saját Xbox One-on való játékot illeti, ismét megerősítették, hogy amennyiben idegen gépről bejelentkeztek a saját profilotokra, minden további nélkül játszhattok ott is, bármiféle fizetés nélkül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Morte
2013.05.24. 20:36
Hmm, ha új játék az új generációs Xbox-ra 20 ezer forint, a kereskedőnek kb. 12.000 forintot kell fizetni a Microsoftnak, akkor mennyit tud fizetni a játékosnak aki eladja a használt játékot, hogy profitja is maradjon? Ha használt játék 16.000 Ft-ért megy el akkor 4 ezer forint amin a kereskedő és az eladó osztozkodhat. Senki nem fog játékot eladni. Nem hiszem, hogy emberek 10%-os áron hajlandóak lennének tömegesen eladni a játékaikat. Persze megjelenésig még sok minden változhat például emberek reakciói alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. crowly
2013.05.24. 20:51
Használt játék? Nagyon idiótán hangzik. Értem mögötte a lényeget. De egy elméleti dolog, egy kód nem igazán tud használt lenni. Mint vevő milyen különbséget tapasztalhat majd valaki aközött, hogy egy még nem használt vagy egy már használt játékot telepít fel? Csak nem kopottak lesznek a textúrák, vagy ki lesznek ütve az achievementek? Régen ha meguntál egy nintendo kazettát oda adtad valamelyik haverodnak vagy elcserélted vele. Most meg az M$ még sokadjára is kéri a hasznát ugyanazon példányért. Nekik biztos jó. De mint játékot tovább adó vagy használtat vevő már nem annyira érzem miért is hasznos ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. 5hR3kY
2013.05.24. 21:11
Nem tudom hogy ezt mikor jelentették be, de tuti hogy újra emelkedtek a Sony részvények.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. CyberPunk6...
2013.05.24. 21:17
Morte - zéró konkrétum alapján már számolsz is,... n1

crowly - azért kötötték már mindenhol accounthoz a játékokat, hogy ne tudd eladni, de EU-ban született egy határozat ami kötelezi őket az eladhatóságra, és ők megtalálták a köztes megoldást, mert a kiadóknak nagy gondot jelentett a dolog. Itt nem az ms a hibás, gondolom a steamhez is jársz fújolni, meg a blizzardhoz meg a játékok 90%-ához ami jelenleg is így működik.

5hR3kY - biztosra veheted, hogy ott is ez lesz, de legyünk korrektek, ne nyilatkozzunk addig róla ameddig nem tudjuk biztosan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. hympyke
2013.05.24. 21:52
Ez fedi a lényeget:

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. FRK
2013.05.24. 21:53
Ilyenkor nehéz eldönteni, hogy most promótálnak vagy elrettenteni akarnak.
Az a kérdés, hogy mit takar náluk a "használtjáték kereskedő".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. MrFox
2013.05.24. 21:58
A kinect = megfigyelőrendszer nem alaptalan, elég ha csak a mikrofonja figyel, és ha kimondasz valamit ami szerintük USA ellenes, máris jogosan visznek el.

"Az Ars Technica című amerikai technológiai hírportál munkatársai egy kiberbiztonsági szakértővel közösen a Skype-on négy különböző linket küldtek egy felhasználótól egy másiknak. A hiperlinkeket kizárólag a tesztelés céljából hozták létre. A vizsgálatok során kiderült, hogy két webcímet hamarosan felkereste a Microsoft egyik számítógépe, feltehetően automatikus ellenőrzés céljából.

Mindez nem lepte meg a kísérlet elvégzőit, mivel a Skype felhasználási feltételei szerint a Microsoft alkalmazhat automatikus ellenőrzést a rendszerben elküldött üzenetek és SMS-ek tartalmában. "
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. 5hR3kY
2013.05.24. 22:11
CyberPunk666: Jelenleg a Sonynál az Online Pass 8 GBP illetve 10 EUR áron mozog. Nem hinném hogy ezen emelnek. Maximum azt tudom elképzelni hogy minden játékhoz fog járni egy Pass, és ha eladod a játékot akkor a vevőnek venni kell egy ilyen kulcsot ha játszani akar vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. NovaTerra
2013.05.24. 22:20
A pc világban ez már rég létezik. Battlenet accountot se tudod eladni. Ha van olyan hülye, aki megveszi, egy emailel már vissza is vetted tőle. Origin, steam, ubi uplay mind ugyanez.
Egyszerűen nem tetszik a kiadóknak, hogy valaki eladja és megveszi a xbox használt játékot. MS-nek se tetszik, mert neki kiesik a licenszdíj.
A vevők nyavalyoghatnak, de ahogy bevezették pécére, úgy konzolon is be fogják és működni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Morte
2013.05.24. 22:31
Cyberpunk666 a húszezres új játék árakat a Microsoft jelentette be, ennyiért szeretnének árulni hivatalosan egy új generációs játékot, a 35 fontról is ők beszéltek. Ezek alapján lehet számolni, ha az új játékok árai meg olcsóbbak lennének akkor még kevesebben osztozhat a kereskedő és az eladó, a 35 font meg most bejelentett dolog.Ezzel nem a boxot szidom, csak a használt piac ilyen árakon hiába lesz elméleti megoldás, gyakorlatilag nem fog működni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. homeware
2013.05.24. 23:18
Remélem ebbe beletörik az MS bicskája, mint a Windóz nyócba. :3
Azt a kevés szabadságot is el akarják venni ami van... röhej.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. 5hR3kY
2013.05.24. 23:37
Ez mindent dűt-borít: http://www.youtube.com/watch?v=8rYYwNIAGvA
5 perce néztem meg de még mindig röhögök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. FRK
2013.05.25. 06:44
Tehát az ember megveszi a játékkonzolt és a játékot, tehát ő fizet. Ezért cserébe a kiadók és a játékkonzol gyártók megszabják, hogy:
- Csak akkor játszhatsz, ha folyamatosan neten vagy, amikor te fizettél a gépért és játékért.
- Kifizettetik a teljes árú játékot, majd elkezdik nyomatni a patcheket és DLC-ket, hogy valóban teljes legyen a játék. Persze a teljesn áron felül még fizesd ki a DLC-t, de azért nem kárpótolnak, mert egyből patchelni kell a játékot, hogy rendesen működjenek.
- Promótálnak egy játékot, majd kiadnak egy hulladék sz.rt és a vevő nem tehet semmit. (Aliens:CM) és mindenki beletörődik, a kiadó is fennmaradt.
- Megszabják, hogy mindenáron internetes account kell, ha játszani akarsz, amikor te fizettél.
- Megszabják, hogy a már megunt játékaid vagy amik olyan sz.rok, hogy csalódtál, hogy, mennyiért, milyen formában tudod továbbadni.

Komolyan miféle generáció és elv ez? A vásárló fizet, de a gyártó szabja meg mit tehet és mit nem, egyre többet kell fizetni, de egyre kevesebbet dönthet a VEVŐ. A játékok egyszerűbbek, sokkal rövidebbek, de ez sem számít mert megvan a grafika és a nextgen. Vicc mit le nem nyomnak a mai játékosok torkán, akik dalolva veszik így is a termékeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Mandris90
2013.05.25. 09:34
hamar megtalálják arra is a megoldást hogy t udják az eredeti másolatokat futtatni rajta. nem sok barom vna amelyik kiad annyi pénzt fölöslegesen 4 ora élvezetetért. akkor inkább elmegy kurvázni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2013.05.25. 10:58
Jól mondod FRK illetve mondanád, ha a valóságba nem csak BÉRELNÉD a gépet és a játékokat valamint az egyéb szolgáltatásukat. Mocskos dolog ez az EULA. Csak egyszer olvasd el és egy világ omlik össze majd benned (is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. adler741
2013.05.25. 11:35
Egy remek video, a fogyasztói társadalom birkáinak :

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=a8iRjQL_0MQ

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Jofo
2013.05.25. 21:31
adler741 köszi a video-t nagyon jó volt, a végén már kicsit könnyeztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. adler741
2013.05.26. 10:50
Én is ugyanígy voltam D
Egyábbként sok igazság van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gab78
2013.05.26. 12:04
Ezzel a MS azt akarja elérni, hogy mindenki új játékot vegyen (bevételt akar növelni) és ne kereskedjen azzal amit megvett és kijátszotta/megunta/nem tetszik stb... De azt hogy megvegyék és megtartsák inkább úgy kellene elérni, hogy minőségi játékokat kellene készíteni... nézzük meg az NFS-eket, egyre rosszabbak, nézzük meg a CoD féle játékokat, igaz hogy azt legalább sokan megveszik, de semmi újdonság nincs benne, egy kaptafa... Kreatív, egyedi izgalmas játékokat kellene készíteni, és nem ontani magukból a tömeg sz.rt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2013.05.26. 12:19
Külön játék, külön email/account, és kész.

Ráadásul ebben az esetben egy szerver/játék hiba nem vág haza mindent.

Eladáskor a vevő átírja az email címet (is) saját jelszóra, és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balleno
2013.05.26. 13:49
Steam-en se tudod eladni a játékaidat. PC-n meg mindenki warezol, ott másolt játék csere-bere gyakorlatilag nincs is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2013.05.26. 19:07
Nem mindenki warezol PC-n. Ezt az idióta konzolos marketing bullshit mantrát felejtsük már el..... A jó játékoknak PC-n közel ugyan olyan jó eladásai vannak mint konzolon. Sokan először leszedik warezoról, kipróbálják és ha jó akkor megveszik. Pl én is sok játékkal voltam így, mert már meguntam, hogy röpködnek a tízezrek a látszólag jó, de valójában fos játékokra. Nem mellesleg sok pc-s csak évekkel később vesz meg játékokat amikor már olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gyurkov
2013.05.26. 23:19
35 font? Micsoda? Használt játék kereskedőnek kell megfizetni? Fizetni? Mi van ha én akarom eladni a játékot Vaterán? ELDOBOM AZ AGYAM! Mit csinálsz MS?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Riddick77
2013.05.27. 12:21
Nekem xboxom is van,de ez már kész. A Microsoftnál elgurult a gyógyszer,ilyet kitalálni. A mai árérzékeny fogyasztókat szívatja,és ha a Ps4-ben nem lesz ilyen akkor sokan azt fognak venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pootyx
2013.05.27. 14:54
Nem értem itt a sok sírást. Fogyasztói társadalomban élünk, csak annyit kell tenni, hogy nem veszed meg. Mi jogon lehet bárki felháborodva? Azt adnak ki amit akarnak, ha én ilyen munkát adok ki a kezemből mint a Microsoft elküldenek a francba és felvesznek mást. Először a Metro UI aztán ez. Pár okoskodó nagyon modern gondolkodású embert el fognak küldeni 3-4 éven belül és majd esetleg magukhoz térnek. Addig meg amíg veszik a sok szart amit kiadnak és még magukkal is elhitetik az emberek, hogy a "W8 jóóó", "innováció", "a Kinect király", "a COD újít" stb. addig meg ők is ilyet fognak csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Balleno nemle...
2013.05.28. 09:28
Van erről valami kimutatható statisztikád, hogy warez letöltés után hány embert vette meg eredetiben? Ha az ember választhat, hogy mit vegyen meg ami 5 Ft-ba kerül vagy ami ingyen, akkor nem fogja megvenni 5 Ft-ért sem.

Manapság egyébként minden más: A kurva nem kurva hanem escort-lány. A warez pedig nem warez, hanem demo.

Ezek után csodálkoznak emberek, hogy afelé tart a játékipar, hogy kötelező internet kapcsolat kell majd minden játék futtatásához, lásd Diablo III. Ha, nem tetszik, akkor kimész az udvarra és mész két kört a csattogós lepkével, nem kötelező játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!