iPon Hírek

XDR DRAM chipek 4,8 GHz-en

Dátum | 2007. 10. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Pentium 4-es időkből sokak számára ismerős lehet a Rambus név, amely tulajdonképpen egy különleges memória típust takart. A Rambus-t az Intel már réges régen elfelejtette, ám a Rambus még mindig él, ezt bizonyítja az a tény is, hogy a vállalat összeállt az Elpida-val és kifejlesztettek egy új, gyors XDR DRAM chipet. Az XDR DRAM a PlayStation 3-as konzolból lehet ismerős, a gépben 3,2 GHz-es XDR chipek dolgoznak.  A gyártó páros újdonsága, az 512 Mb-es XDR chip 50%-kal gyorsabb elődjénél: az új XDR DRAM chip 4,8 GHz-es órajelen üzemel.


A Digitimes információi szerint az Elpida 512 MB-es 4,8 GHZ XDR DRAM chipje 9,6 GB/s-os sávszélességgel képes az adatok feldolgozására, ez az eredmény annak köszönhető, hogy az XDR DRAM esetében órajelenként 8 adatátviteli periódus zajlik le. A Rambus állítása szerint hat darab DDR2-800-as chipre lenne szükség, ha ugyanezt a teljesítményt szeretnénk elérni. A nyolcszoros adatátviteli sebességet Octal Date Rate (ODR) technológiának nevezték el, ez az eljárás 8 bitet dolgoz fel órajelenként, ehhez mindössze 600 MHz-es valós órajelet használnak (600 MHz x 8 = 4,8 GHz).

A tervek szerint az Elpida új XDR chipjei főként a HDTV, játék konzol, PC, szerver és munkaállomás szegmensekben lesznek elérhetőek, ahol rendkívül nagy az igény a gyors adatfeldolgozásra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.10.08. 16:08
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!