iPon Hírek

Xperia okostelefonokra szabja a Sailfish OS-t a Jolla

Dátum | 2017. 03. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Jolla azok közé tartozik, akik nem szálltak fel az Android vagy a Windows vonatára, hanem saját operációs rendszer és hardver fejlesztése mellett döntöttek. A finn vállalat nem ért el komoly sikereket eddig a Sailfish OS-sel, de nem adja fel a termékét, és a határozottságának köszönhetően egyre többen sorakoznak fel a rendszer mögött. Tavaly novemberben számolhattunk be arról, hogy az orosz kormányzat megállapodást kötött a Jollával, melynek értelmében az orosz hivatalnokok Sailfish OS-t futtató készülékeket fognak használni. Most pedig a Sonyval állapodott meg a Jolla arról, hogy a japánok hardveres alapokat biztosíthatnak a Sailfish OS számára. A finnek saját fejlesztésű operációs rendszere így a jövőben több Xperia modellen is felbukkanhat, sőt mi több, annak a lehetőségét sem lehet kizárni, hogy a Sony gyárilag a Sailfish OS-sel ellátott mobilt dobjon piacra. Az oroszokkal és a Sonyval kötött megállapodást hivatalosan a Jolla nem kötötte össze, de nem lennénk meglepve, ha Xperia okostelefonok bukkannának fel az orosz kormánynál. A Jolla készülékekben nem bővelkedik, de így már akár többféle Xperiával is tudnák Oroszországban a kormányzat dolgozói alkalmazni a rendszert.
A Jolla a Sony Open Devices Programot használja ki. Ennek keretében minden bizonnyal az Xperia termékcsalád számos tagjára is rá fogják szabni a Sailfish OS-t. Azt már tudjuk a Jolla hivatalos közleményének köszönhetően, hogy a finn szakemberek először az Xperia X okostelefont vették kezelésbe, ami egy korrekt konstrukció felső-középkategóriás vonásokkal. Az 5 hüvelykes Full HD kijelzővel szerelt mobil kiváló alapnak ígérkezik. A Qualcomm Snapdragon 650 központi chip a 3 GB-nyi rendszermemóriával biztos, hogy minden helyzetben villámgyorsan mozgatja majd a Sailfish OS-t. A mobil a 13 és a 23 megapixeles kameráival sokak igényét kielégítheti, a 2620 mAh-s akkumulátorával pedig átlagos üzemidővel szolgálhat. A tervek szerint a Jolla a második negyedév végére készülhet el a teljes értékű Sailfish OS portolásával az Xperia X-re. Ekkortól vehetik majd használatba az érdeklődők a különleges párosítást. Érdekesség, hogy a Jolla egyébként Barcelonában, a Mobil Világkongresszuson már kiállította az Xperia X-et a Sailfish OS-sel, szóval a színfalak mögött a munka valószínűleg már tart egy ideje a finnek és a japánok között.
És ha már a Sailfish OS a téma, valamint az oroszok is szóba kerültek, akkor azt is érdemes elmondani röviden, hogy egy élelmes orosz vállalat, az INOI már kezelésbe is vette a Sailfish OS-t, és bemutatta a rá épített R7 okostelefont. Az INORI valószínűleg az orosz kormány bejelentése miatt döntött a Jolla operációs rendszerének használata mellett. Sajnos az R7 egy meglehetősen harmatos, alsó-középkategóriás készülék lett. A mobil 5 colos, 720p-s megjelenítőt kapott egy 5 és egy 8 megapixeles kamerával. A belbecs tekintetében a Snapdragon 210 központi chip emelendő ki a 2 GB-nyi RAM-mal és a 16 GB-os, bővíthető tárhellyel egyetemben. A 145 grammos, 8,9 milliméter vastag mobilban egy 2500 mAh-s akkumulátor szolgáltatja a működéshez szükséges energiát. Az INORI R7 is jelen volt az MWC-n, de Sailfish OS ide vagy oda, valószínűleg nem sok érdeklődőt vonzott.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. asdsa
2017.03.11. 19:01
Sajnálatos, hogy állami megrendelésekre kell támaszkodniuk, mint (fő irányvonal), viszont a Sony-partnerség ígéretes.
Sok újat nem tudok hozzáfűzni, már sokszor ki lett tárgyalva a téma.

Sosem fognak felfutni, ha még készüléket sem képesek biztosítani. Az alaptelefonjuk már megjelenéskor is rossz ár/érték arányú volt. A Jolla C egy okés készülék volt, de lényegében csak virtuálisan árulták. A tabletjük anno nagyon jó vételnek számított (bolna), viszont ott meg kiszállt mögülük a partner, így a bizalmat szavazó vevők szívnak hónapokon keresztül. Talán az Aquafish, ami még jól sült el, de az is erősen középkategória.

Egy olyan kaliberű készülék, mint az Xperia X már igazán kéne. Meg persze okoseszközök.
Eddig aki a BRICS országokban akart hatalmas áttörést elérni, az nem ért el nagy sikereket. Lehet hogy sokan vannak, de nem hajlandóak (IPhone-on kívül) drága készülékekre költeni. Kicsit olyan a helyzet, mint az Android vs Apple appok piaca. Hiába van sokkal kisebb piaca az App Store-nak, ha egyszer a nagyobb pénzköltési hajlandóság behozza a kockázatot a fejlesztőknek.
Tucatnyi indokot lehetne mondani arra, hogy miért is nem jó terep például Kína és India egy apró európai start-upnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!