iPon Hírek

XQD: egy új memóriakártya-szabvány

Dátum | 2011. 12. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A CFA (CompactFlash Association) egy új memóriakártya-szabvánnyal jelentkezik, amely XQD névre hallgat. A friss szabvány köré épülő memóriakártyák PCI Express alapú csatolófelületet használnak – kezdetben 2,5 Gbps-osat, majd később 5 Gbps-osat.


Az új memóriakártyák strapabíró házban foglalnak helyet, amelynek mérete 38,5 x 29,8 x 3,8 milliméteres. Viszonyításképpen egy CompactFlash memóriakártya 43 x 36 x 5 milliméteres, míg egy SD memóriakártya 32 x 24 x 2,1 milliméteres mérettel bír. A CFA tervei szerint az első XQD memóriakártyák 125 MB/s-os írási sebességet kínálnak majd, de a későbbiekben megjelenő változatoknál ez a sebesség még magasabb lesz.

Az új memóriakártya-szabvány a CFA elnöke szerint hozzájárul a hardver és a képalkotással kapcsolatos megoldások – például a fényképezőgépek – fejlődéséhez, de ezzel együtt szélesíti a CompactFlash felhasználók számára rendelkezésre álló memóriakártya opciók tárházát is, ami például a profi fotósok számára jöhet jól. Az XQD memóriakártyák első bemutatójára a következő év februárjában megrendezésre kerülő CP+ 2012 alkalmával kerülhet sor, méghozzá a Japánban található Yokohamában.

Az egyelőre nem világos, hogy az új szabvány köré épülő memóriakártyákkal pontosan mikor találkozhatunk majd kereskedelmi forgalomban, az azonban már tudható, hogy az XQD licencelése 2012 elején megindul.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. levente88
2011.12.10. 14:01
Szerintem előre beütemezik, hogy mennyit szeretnének értékesíteni adott idő alatt, figyelembe véve a szintén fejlődő konkurenciát. Amíg az alacsonyabb költségű, de lassabb adattárolóik megállják a helyüket a mezőnyben addig nem bocsátják útjukra a gyorsabbakat. Úgy gondolom így próbálják lefedni a piacot, évekre előre tervezve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!