iPon Hírek

XVID lejátszásra is képes lesz a Zune HD

Dátum | 2010. 01. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Microsoft ütőképes hordozható multimédia lejátszója, a Zune HD igen fontos szereplője a piacnak: ez jelenleg a legszélesebb körben ismert  olyan készülék a szegmensben, amely az Nvidia Tegra névre keresztelt SoC megoldása köré épül. A lejátszó már egy ideje kereskedelmi forgalomban van, ám a legfrissebb hírek szerint tulajdonosai újabb támogatásokhoz és funkciókhoz juthatnak, ugyanis érkezik egy friss firmware.

Az új szoftver megjelenésére idén tavasszal lehet számítani, ezzel kapcsolatban már a Microsoft illetékesei is tettek néhány említést a nemrégiben megrendezett CES 2010 alkalmával. Az új szoftvernek köszönhetően a kis lejátszó MPEG-4 part 2 Advanced Simple Profil támogatást is kap majd, ami hétköznapi nyelven annyit tesz, hogy képes lesz az oly népszerű XVID videó fájlok lejátszására is. Ezeket a fájlokat jelenleg konvertálgatni kell ahhoz, hogy a készülék kezelni tudja, de ennek hamarosan vége. DiVX támogatás még mindig nem lesz. Az egyelőre nem tisztázott, hogy milyen felbontású videók lejátszására nyílik lehetőség, viszont az már tudható, hogy az új funkció kompatibilis lesz a HD AV dock kiegészítővel is, azaz az adott videót akár HD televízión is megtekinthetjük majd Zune HD és az említett dokkoló segítségével.


A firmware frissítés új funkciót is hoz a készülék életébe: a lejátszóhoz tartozó PC-s kliens szoftver jelenleg is tartalmazza a Smart DJ szolgáltatást, ám a frissítéssel ez a fícsör magán a lejátszón is használható lesz. Ennek a funkciónak köszönhetően a Zune HD hasonló zenelejátszási opciókat kínál majd, mint az iPod esetében alkalmazott Genius szolgáltatás. Ami még ennél is jobb az az, hogy a Zune Pass felhasználók úgy készíthetnek majd Smart DJ lejátszási listát, hogy ehhez a Zune Marketplace-en már megvásárolt számokat is felhasználhatják - WiFi hatótávon belül, ellenkező esetben nincs net - a készüléken tárolt zenék mellett. A Microsoft ígérete szerint a Zune HD hamarosan Facebook alkalmazást is kap.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!