iPon Hírek

Yoctogrammos pontosságú „mérleg”

Dátum | 2012. 04. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Mekkora egy atom tömege? Ennek meghatározásához először is meg kell ismerkednünk a legkisebb jelenleg használatos tömegegységgel, a yoctogramm-mal, amely a gramm kvadrilliomod része (10ˆ-24 g). Ilyen nagyságrendekben már nincs az a hagyományos rendszerű mérleg, amely segíthetne a mérésben, így a kutatók más megoldást kerestek: nanocsövekre helyezik a mérendő objektumot, és a csövek a részecske vagy molekula tömegétől függően más frekvencián rezegnek. Mostanáig 100 yoctogramm volt a legkisebb tömeg, amelyet ez az érzékeny szenzor még érzékelni tudott.A Katalán Nanotechnológiai Intézet kutatója Adrian Bachtold és kollégái tovább finomítottak a rendszer érzékenységén azzal, hogy rövid nanocsöveket használtak. A mérőműszert vákuumban és nagyon alacsony hőmérsékleten használják, hogy a környezet egyéb atomjai ne zavarják meg a mérési eredményeket. A mérés megkezdése előtt ideiglenesen megemelték a hőmérsékletet, hogy biztosítsák: semmilyen kósza atom nem kapcsolódott a nanocsövekhez.

A szenzor egy 150 nanométer hosszú szén nanocső, amely egy rést hidal át, és akár egy gitárhúr, nagyon magas frekvencián rezeg (kb. 2 GHz). A kutatók a kezdeti frekvenciát összevetik azzal a frenkvenciával, amelyet a részecske vagy molekula jelenlétében mérnek, és ebből meg tudják határozni a hozzáadott tömeget.

Az új szenzor képes volt meghatározni egyetlen xenon atom tömegét yoctogrammos pontossággal, ami azt jelenti, hogy mostantól mérhetővé válnak akár egyetlen proton tömegéből (1,7 yg) adódó eltérések is. Vagyis a különböző elemek atomjai pusztán tömegük alapján elkülöníthetők és megkülönböztethetők lesznek. Az eljárás részeleteiről a Nature Nanotechnology oldalain számolnak be a kutatók.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tibaimp
2012.04.03. 19:31
Elnézést, de itt egy szó hiányzik szerintem:

"A szenzor egy 150 nanométer hosszú szén nanocső, amely egy hidal át, és akár egy gitárhúr,"

Maga a cikk jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Jools
2012.04.03. 20:54
Valóban, köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csatigabi
2012.04.03. 21:54
Az írás, mint minden tudományos cikked, érdekfeszítő, már több olyan hírnek is utánakerestem, amellyel itt találkoztam először. Szerintem egyértelműen emelik az oldal színvonalát. Még egy kérdés: honnan származik a fotó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bodomehesz...
2012.04.04. 14:47
És hogy hitelesítik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2012.04.05. 20:41
Csatigabi: köszi, örülök, hogy tetszik. A fotó eredeti helyét sajnos nem tudom, én a Gizmodoról szedtem, ők meg innen:

http://www.shutterstock.com/pic-91957307/stock-photo-glamor-puss.html?src=ba6bf4b886f23c2c7fbc6f37571946d8-1-6

Nagyon ismerő egyébként, és valamiért egy film rémlik, de még nem találtam meg. Ha esetleg rábukkanok, szólok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!