iPon Hírek

Z-Drive R4 CloudServ SSD, akár 16 TB-os változatban is

Dátum | 2012. 02. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ egy új, speciális Z-Drive R4-es SSD kártyát mutatott be, amelyet kifejezetten felhő alapú rendszerekhez fejlesztettek ki a vállalat mérnökei. A Z-Drive R4 CloudServ névre hallgató SSD kártya PCI Express 2.0 x8-as csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszer alaplapjához és akár 16 TB-os kiszerelésben is elérhető, így nem csak hatalmas adatátviteli sebességet és jó elérési időket, hanem nagy adattároló kapacitást is kínál.

Az OCZ szerint az új SSD kártyának köszönhetően új dimenziók nyílnak az adatközpontok üzemeltetői és a felhő alapú alkalmazások fejlesztői előtt. Az újdonság a régi adattároló rendszerekhez képest jelentősen csökkenti az overhead mértékét, ugyanis hatalmas olvasási és írási sebességének, valamint alacsony elérési idejének köszönhetően hatékonyan és gyorsan tud egyszerre nagyobb mennyiségű adattal dolgozni. Az adatátviteli sebesség mind írás, mind pedig olvasás tekintetében több GB/s-os értéket takar – ennél pontosabb információt sajnos nem tartalmaz a közlemény, a gyártó hivatalos weboldalán pedig még nincs jelen az újdonság. Az OCZ kiemeli, hogy az új SSD kártya azért is ideális választás felhő alapú alkalmazásokat futtató adatközpontokhoz, mert segítségével sokkal produktívabb infrastruktúra hozható létre, ezzel együtt viszont a hardver meghibásodással, a karbantartással és az energiafogyasztással kapcsolatos költségek csökkenthetőek. Az új SSD kártya akár 1,4 millió I/O művelet elvégzésére is képes egyetlen másodperc leforgása alatt, ami még a rendkívül erőforrás igényes alkalmazások esetében is elegendő lehet – főleg, ha több ilyen PCI Express csatolófelülettel ellátott SSD kártyát is alkalmazunk.


A Z-Drive R4 CloudServ esetében a gyártó a már jól ismert VCA 2.0-s architektúrát alkalmazza. A nagysebességű NAND Flash alapú tárhelyben rejlő lehetőségek hatékony kiaknázásáról a SANRAD VXL névre keresztelt virtuális gyorsítótárazó alkalmazás gondoskodik, amely az adott szerveren futó virtuális gépekhez hatékonyan, dinamikusan hozzá tudja rendelni a NAND Flash alapú erőforrásokat, így az összes virtuális konfigurációt gyorsítani tudja. Ez utóbbinak köszönhetően a kritikus fontosságú alkalmazások teljesítménye maximalizálható és az egyik hostról a másikra történő migráció lehetősége is biztosított – természetesen a gyorsítótár adatainak elvesztése nélkül. Ahogy ezek a virtuális gépek egyik hostról a másikra költöznek, fontos, hogy továbbra is teljes hozzáférést kapjanak a gyorsítótár adataihoz annak érdekében, hogy ne történjen teljesítményveszteség, illetve ne szakadjon meg az adott alkalmazás által biztosított szolgáltatás. Ez utóbbit jelenleg csak az OCZ SANRAD VXL szoftverével lehet megtenni, más megoldással nem biztosítható a gördülékeny migráció úgy, hogy eközben a gyorsítótárhoz való teljes hozzáférés is megmarad.

Az OCZ új SSD kártyája többféle változatban lesz elérhető, kezdve a 300 GB-os példánytól egészen a 16 TB-os adattároló kapacitást kínáló modellig bezárólag. A vállalat az elkövetkező hetek folyamán globálisan is elérhetővé teszi az újdonságot. Árakról sajnos nem adott információt a közlemény, de a képességeket elnézve több ezer dollárról lehet szó, legalábbis a csúcsmodell esetében egészen biztosan.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. FFnF
2012.02.15. 12:42
Egy ilyen 16 terás kártyán elférne a teljes (2 szekrényt elfoglaló) dvd gyűjteményem legalább 2x. Vajon eljön az ideje, hogy ilyesmiket otthoni felhasználásra is megengedhet magának az ember?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gunclub
2012.02.15. 13:05
Hát az még jó messze van sajnos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. akela91
2012.02.15. 13:31
Egyszer eljön, de akkor egy zene fájl lesz 1GB egy film meg 100GB minimum, ergo ugyanott leszünk. Ez az ördögi körforgás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Turai
2012.02.15. 14:28
FFnF

Elférni elférne csak nem volna értelme mikor a töredékéből össze lehet rakni akár egy külső storage is normál merevlemezekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Keksz03
2012.02.15. 14:38
teljesen felesleges zenét vagy filmet tárolni ssd-n! köss raid-be 2 gyorsabb vinyát és kész, nem kell várni! SSD-re oprendszer,játékok,programok valók!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shabbarule...
2012.02.15. 15:06
FFnF:

Ha van rá felesleges száz ezer dollárod akár most is megveheted.

Közelítőlegesen ki lehet számolni hogy mennyi idő kell hozzá, hogy a mainstream 100 dollár közeli árszintre csökkenjen az ára. 2 évente van gyártástechnológia váltás, ami lehetővé teszi hogy dupla kapacitást kapj azonos árszint mellett vagy azonos kapacitást fele árszint mellett. Ahhoz hogy száz ezer dollárról százra csökkenjen az ár ezerszeres árcsökkenés kell. Ehhez 10 db 2 éves ciklusnak kell eltelnie, ami két évtized távlata.

Persze a jővőben már nem csak gyártástechnológia fejlődés lesz, hanem a 3D rétegek számosságának fejlődése is párhuzamosan, de ezek kombinációja is tartani fogja az eddig fejlődési ütemet. 3D NAND-nál vissza fognak térni 50-60nm környékére, de vertikálisan 8 vagy 16 cellát tárolnak majd el. Aztán a fejlődés a gyártástechológia további csökkentésével és a vertikálisan tárolt cellák növelésével is történhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Emberfej
2012.02.15. 16:45
Milyen szerverekben van PCI Express 2.0-es csatlakozó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. uristen
2012.02.15. 17:27
Peldaul [Supermicro SuperServer 5086B-TRF], hogy a legnagyobbat emlitsem.
Vagy itt van ilyen nagyon alap, hosszukas alaku regebbi alaplap, ami mar megfizethetobb, ami a [X7SBT-10G] .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.02.15. 18:59
Blokkolnam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Mandris90
2012.02.16. 18:35
hát azokat az embereket fel is kéne kötni aki adatot tárol ssd-n nem csak olyat aminek gyors elérés kell nagy müveleti sebesség stb csak hogy ott rohadjon rajta a zene film stb fölösleges
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller Mandr...
2012.02.16. 19:00
Kövezzetek meg de én a fontosabb, többet használt adataimat is az ssd-n tárolom. Mondjuk Vivaldi Négy Évszak alap hogy az SSD-n van mert mindennap hallgatom. Minek halllgassam a merevlemez berregését ha ezt elkerülhetem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller Mandr...
2012.02.16. 19:00
--dupla--
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2012.02.16. 20:18
16TB-os valtozat ara kb. 1,25 millio USD lesz??? OMG WTF?
Ja nem, csak 25 000$ korul, az mar inkabb ar.
Meg mindig nem jo, mert az csak a 3.2TB-os valtozat, mar faj a fejem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!