iPon Hírek

Z68-as alaplapok már az ASRock műhelyéből is

Dátum | 2011. 04. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ezúttal újabb Z68-as lapkakészlet köré épülő alaplapokról érkezett hír, amelyek az ASRock műhelyéből érkeztek és amelyek felszereltség tekintetében nem mondható rossznak. A három újdonság közül a Z68 Extreme4-es és a Z68 Pro3-as modellek ATX formátummal bírnak, míg Z68 Pro3-M névre keresztelt társuk micro-ATX formátum köré épül.

Az ASRock Z68 Extreme4 névre keresztelt példány négy darab DDR3-as memóriafoglalattal bír, amelyekben akár DDR3-2133 MHz-en ketyegő memóriamodulok is helyet kaphatnak. A termék V8-as (nyolcfázisú) tápellátással áll a processzor rendelkezésére.

A Z68-as lapkakészlet a P67-es és a H67-es lapkakészletek előnyeit egyesíti, vagyis kínál FDI linket, ami az IGP kiaknázásához kell, de emellett többkártyás konfiguráció építésére is alkalmas, sőt, tuning szolgáltatások tekintetében is ütőképes. Külön pozitívum egyébként, hogy a három új alaplap Combo Cooler Option támogatással érkezik, azaz nem csak az LGA-1155-ös, hanem az LGA-775-ös és az LGA-1156-os processzorfoglalatra illeszkedő CPU hűtőket is használhatjuk hozzájuk.

Z68 Extreme4
Az ASRock legjobban felszerelt Z68-as alaplapja három darab PCI Express x16-os bővítőhelyet tartalmaz (x16/NC/x4 vagy x8/x8/x4 mód), valamint két PCI Express x1 és két PCI bővítőhellyel is rendelkezik. A videó kimenetek között egy DVI, egy HDMI 1.4-a, egy DisplayPort és egy D-Sub csatlakozót találunk. SATA 6 Gbps-os portból négy darabot, míg USB 3.0-s csatlakozóból szintén négy darabot kapunk. A SATA 6 Gbps-os portok közül kettőt a Z68-as PCH biztosít, míg a másik kettőt egy külső SATA 6 Gbps-os vezérlő kezeli. Az USB 3.0-s portokat egy EtronTech vezérlőre bízták: a chip két hátlapi USB 3.0-s portot és két belső USB 3.0-s portot vezérel, utóbbiak előlapi kivezetéshez jöhetnek jól. Az új alaplap grafikus kezelőfelülettel ellátott UEFI BIOS-szal érkezik, amely könnyű kezelhetőséggel és ütőképes tuning opciókkal áll majd a felhasználók rendelkezésére. Az újdonság a felsoroltak mellett Gigabites Ethernet vezérlővel, optikai audió kimenettel is ellátott nyolccsatornás HD audió vezérlővel és eSATA 3 Gbps-os porttal is rendelkezik, sőt, a kínálatban még USB 2.0-s portok és FireWire port is szerepel.

Z68 Extreme4
A termék tartalmaz bekapcsoló- és reset gombot, de a hátlapi kivezetések között egy CMOS Clear mikrokapcsolót is elhelyeztek, hogy a BIOS reset kényelmesen megoldható legyen, ha szükséges.

Z68 Pro3Z68 Pro3-M


A másik két alaplap esetében három PCI Express x16-os slot helyett csak egyetlen egy áll rendelkezésre és a bővítőhelyek tekintetében egyéb változások is vannak. A Z68 Pro3  két PCI slottal és három PCI Express x1-es csatolófelülettel érkezik, ezzel szemben a Z68 Pro3-M-nél két PCI Express x1-es és egy PCI slot áll rendelkezésre az említett egy darab PCI Express x16-os sloton kívül. Utóbbi két termék négy helyett már csak két USB 3.0-s portot tartalmaz és SATA 3 Gbps-os csatlakozóból is csak kettővel gazdálkodhatnak. SATA 3 Gbps-os portokból a Z68 Extreme 4 és a Z68 Pro3 négy darabbal, míg a Z68 Pro3-M csak három darabbal gazdálkodhat. További különbség, hogy a micro-ATX formátumú Z68 Pro3-M már nem rendelkezik DisplayPort videó kimenettel, míg a másik két alaplap igen.

Az ASRock Z68-as alaplap újdonságai valamikor május közepe felé kerülhetnek a boltok polcaira.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. jozsefm
2011.04.26. 15:23
Az Extreme igen jól felszerelt, ha az ára is ASROCK-tól megszokottan jó lesz,ez már igazi sláger lap lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. OrvAjn69
2011.04.27. 11:42
Az Extreme tényleg nagyon frankó felszerltég tekintetében. Várom a tesztet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!