iPon Hírek

Z77-es ECS alaplap Thunderbolt porttal

Dátum | 2012. 11. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ECS új, Black sorozatú alaplapja szilárdtest kondenzátorokra alapoz és minőségi komponensekből épül fel, amelyek hosszú élettartamot és maximális stabilitást garantálnak a rendszer számára. A tuningbarát termék egyszerű, ám de hatékony tuningolhatóságáról a BIOS-on belül helyet foglaló ECS MIB X gondoskodik, amely letisztult kezelőfelülettel áll a felhasználók rendelkezésére. Jó hír, hogy az alaplap esetében a szokásosnál háromszor vastagabb aranyréteget használt a gyártó a különböző csatlakozásokhoz, így a processzorfoglalat, a memóriafoglalatok és a bővítőhelyek élettartama a megszokottnál jóval hosszabb. Az egyes alaplapok ezzel együtt egy komoly teszten is átesnek, amelynél az egyes példányok 72 órán át, 50 Celsius fokos környezetben zajló teszteken kell, hogy hibátlanul helytálljanak. A Black sorozat forgalomba kerülő tagjai ezeket a teszteket teljesítették, így az ECS Nonstop minősítést is megkapják.

Az Intel LGA-1155-ös processzorfoglalatba illeszkedő Sandy Bridge és Ivy Bridge központi egységeit fogadó alaplap négy darab memóriafoglalattal érkezik, amelyekben akár 32 GB-nyi DDR3-2800 MHz-es memóriamodul is elhelyezhető. Az alaplap természetesen XMP támogatást is kínál.


A bővítőhelyek között három darab PCI Express x16-os slot lapul, amelyek Sandy Bridge processzor alkalmazásakor 2.0-s, Ivy Bridge sorozatú processzor használatakor pedig 3.0-s szabvánnyal üzemelnek. Az alaplap tökéletesen alkalmas háromutas SLI és CrossfireX multi-GPU konfiguráció építésére. Rajtuk kívül a repertoárban két darab PCI Express 2.0 x1-es slot is helyet foglal, sőt, még egy Mini PCI Express x1-es slotot is kapunk, ami mSATA modulokat is fogad.

SATA portokból összesen 5 áll rendelkezésre: kettő SATA 6 Gbps-os, három pedig SATA 3 Gbps-os szabványra alapoz. A portokhoz RAID 0,1,5,10, valamint Intel Smart Response Technology támogatás természetesen ezúttal is jár. A rendszer mSATA alapú SSD meghajtók alkalmazására is lehetőséget ad, hála az mSATA/Mini PCI Express 2.0 x1 slotnak.

A deszkán összesen négy darab USB 3.0-s portot találunk, ezek közül kettő a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon helyezkedik el. USB 2.0-s portokból nyolc áll rendelkezésre – négy a hátlapon, négy pedig kivezetések formájában az alaplapon. A szürke USB portok támogatják az ECS EZ Charger eljárását, így a
hozzájuk kapcsolt mobil eszközök akkumulátora kényelmesen és gyorsan feltölthető.


Az új alaplap nyolccsatornás Realtek ALC892-es HD audió vezérlőt alkalmaz, Gigabites Ethernet vezérlőből pedig egy Realtek 8111E modell teljesít rajta szolgálatot. A videó kimenetek között ezúttal egy HDMI és egy D-Sub port lapul, de a kínálatban optikai audió kimenetet is találunk. A Thor Ultra Protection jóvoltából a VGA, LAN, HDMI és USB portok védettek a statikus elektromosság okozta veszélyekkel szemben, ami különösen száraz környezetben jelenthet nagyobb problémát. Az alaplap a felsoroltak mellett egyékbként bekapcsoló- és reset gombot, valamint Debug LED kijelzőt egyaránt tartalmaz.
 


Az új deszka az ECS legfrissebb UEFI alapú BIOS-át alkalmazza, amely EZ BIOS névre hallgat és grafikus felhasználói kezelőfelületet biztosít a felhasználók számára, ahogy az a fenti videón is látható.

A tuningosok számára is ideális választásnak minősülő ECS Z77H-A5X Deluxe hamarosan megjelenik az üzletek polcain, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy a termék pontosan mennyibe kerül majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. weri
2012.11.15. 19:08
Még sose volt ECS nevű cuccom, de ez jól néz ki. Kicsit ASROCK-ra hasonlít kinézetben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. langward
2012.11.15. 19:22
ECS egy kalap sz@r.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jocek
2012.11.15. 19:25
Ennél hülyébb elrendezésű lapot nem láttam még, a reset és power gombra pont rá lóg a videókártya az a kifelé néző sata csatlakozót meg igazán megcsinálhatták volna úgy ahogy a többit. Egyetlen pozitívum hogy 2800mhz-ig kezeli a ramokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Norbert09
2012.11.15. 19:55
langward:

+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror
2012.11.15. 23:54
Amúgy tökjó, hogy a shiftbe tenyerelve az összes alaplapgyártó kiírja a lapjára, hogy ezen biza van THUNDERBOLT, de van itt valakinek, vagy ismertek olyat, akinek van thunderbolton kommunikáló eszköze? Ez firewire-re is áll, de még az e-satára is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2012.11.16. 03:10
Semmi gond nincs az ECS alaplapokkal. Egyesek idejönnek trollkodni minden indoklás nélkül hogy szar. Nekem is volt ECS alaplapom és semmi probléma nem volt vele, aki olcsón akar bőségesen felszerelt alaplapot annak jó választás. Mindenkinél a csúcskategória a mérce, aztán ha zsebbe kell nyúlni akkor már gond van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Shinjiii
2012.11.16. 10:42
Én például a Chieftec tápot szarozom. Megvettem, használtam, 2 hét múlva elkezdett zúgni, zakatolni. Garanciapapír elő, szervizbe el, 1 hónapig vásárolnom kellett egy olcsóbbat, hogy használni tudjam a gépemet, mert ugye csere NEM JÁR sehol sem! Milyen fura...
Így, aki egyszer már csalódott, számára lehet szar. Én így érzem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.11.16. 14:32
Azért, mert kifogtál egy hibás darabot még nem kell lefikázni az egészet. Ha így tenne mindenki, akkor lassacskán senki nem venne semmit, és felesleges lenne a fórum is, mert bár nekem tökéletes a Chieftec táp, de neked meghalt, szóval kár is lenne ajánlanom.

Én is fogtam ki egy Maximus Gene V alaplapot amit hibás volt, mégsem szidom az Asus-t, hogy mekkora szutykot gyártott. Csalódott voltam egy kicsit, de vettem egy ugyanilyet és ennek már semmi baja.

Ez a lap amúgy nagyon tetszetős. Szerintem semmi baja nincs!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dilofekete
2012.11.17. 19:06
Egy dologra lennék kíváncsi, hogy mennyire tudja helyettesíteni az alaplap hiányosságait ez a thunderbolt technológia.
Olyan, mint a Logitech Unifying egység. Az eszközbe, meg beledugdosok mindenféle dugót, ami csak létezik. Helyette a gépnek csak az áram kell és szinte oda teszem ahová akarom, pl egy tégla helyére a falba és a kábelt is hozzá falazom és ráeszkábálok egy légkondit a túloldalra, hogy dizájnos legyen a lábfűtés az íróasztal alatt. Viszont azt szeretném, ha ez az eszköz a wifit felismerné, mivel alaplapom nem teszi meg és így működtetné a gépet a neten vagy akár ez lehetne egy router is, csak legyen benne egy aksi is, mert úgy is elfér benne, de akkor már a monitor dugó is természetesen és az ssd is.
Elképzelhető vagy nem elképzelhetetlen?
Kisebb lenne tőle mondjuk egy lga foglalatos mini itx alaplap?
Úgy talán még rá is integrálhatnák a légkondi hűtőbordáira?
Lehet akkora gépházat gyártani, ami akkora, mint egy tégla?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dilofekete
2012.11.17. 19:19
Juj és ilyen elférne egy crt monitorban is vagy ne szeressem magammal vinni fürdeni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Norbert09
2012.11.18. 08:16
pdx06:

Nekem is volt ECS lapom ami 6 napot bírt (no tuning).. ja és innen vettem..ennyit erről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!