iPon Hírek

ZenFone 2 mobil Windows 7 és Windows 8 rendszerekkel

Dátum | 2015. 07. 13.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az XDA Developers fórumon rengeteg érdekes dologgal találkozhattak már az elmúlt években is az olvasók, és ezúttal sem okozott csalódást a weboldal. Az Ycavan néven regisztrált felhasználó az ASUS ZenFone 2 okostelefon ellen követett el merényletet azzal, hogy lecserélte az operációs rendszerét. Az idén bemutatott mobil eredetileg Android 5.0 Lollipoppal került a boltok polcaira, azonban a napokban felbukkant az XDA Developers honlapon több olyan videó, amelyeken teljesen más rendszerek társaságát élvezi. A ZenFone 2-re – egészen pontosan a ZE551ML azonosítóval illetett modellre – Ycavan munkájának köszönhetően Windows 7, illetve Windows 8 került, és ezeket videókon demonstrálta is a lelkes fórumozó. Az 5,5 hüvelykes kijelzőn persze nem érdemes túl komoly felhasználói élményre számítani, már csak azért sem, mert a rendszer rettentően lassú tud lenni.
Az ASUS ennél az okostelefonnál egy Intel chipet használ, ezért adatott meg annak a lehetősége, hogy telepíthető legyen a gépre a Windows. A ZenFone lelke egy Intel Atom Z3580 lapka, amelyhez nem kevesebb mint 4 GB-nyi rendszermemória társul. Ez a központi chip ugyan nagyobb teljesítményű, mint a windowsos miniPC-k javát kiszolgáló Intel Atom Z3735x, a sebesség mégsem jó. Mi ennek az oka? Az, hogy ezúttal csak emulálva mennek a különböző Windowsok, ami azonnal keresztbe tesz a sebességnek. Ycavan először a Windows 7-et vette kezelésbe, amihez egy aSPICE KVM virtuális gépet kellett létrehoznia. A Windows 7 a telepítést követően még viszonylag jól is szerepelt, az igazán komoly gondot inkább a Windows 8 jelentette a ZenFone 2 számára.
Miután minden összeállt Ycavan konfigurációjában, még játékkal is próbálkozott. A Runes of Magic „fájdalmasan lassan futott” – hogy az ő szavait idézzük. Csak az indulás és a belépés közel 15 percet vett igénybe. A többi fórumozó kérésére még a Passmark 8 programot is lefuttatta, illetve inkább csak próbálta. A Passmark 8 még az előtt zátonyra futott, hogy végig ért volna a teszteken, így pontszám híján kellett befejezni a mérési kísérletet.
Ycavan részletesen leírja, hogy miként érte el a lassan, de működő végeredményt, így azok, akik rendelkeznek egy ilyen okostelefonnal, és érdeklődést mutatnak a témában, bármikor megkísérelhetik lemásolni a munkáját. Ehhez elengedhetetlen egy nagy kapacitású microSD kártya, a mobilon pedig nyitottnak kell lennie a bootloadernek, és rootolás is szükségeltetik hozzá. Persze ezt mindenki csakis a saját felelősségére próbálja ki, hiszen egy helytelen manőverrel pillanatok alatt rossz irányt vehet a művelet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. asdsa
2015.07.14. 13:04
Apu kezdődik
Remélem ismét fellángol ez a multiOS próbálkozás, mondjuk egy x86 Nexus nagy lökés lenne.
Azért azt sem gondolom, hogy ebből lesz valaha használható változat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!