iPon Hírek

Zöld benzinkút nyílt Budapesten

Dátum | 2012. 01. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A MOL megnyitotta első zöld töltőállomását Budapest 12. kerületében, az Istenhegyi úton. A most megnyílt benzinkút a cég évek óta tartó, „A jövő töltőállomása” elnevezésű kutatásának eredménye. A kútoszlopok feletti előtetőn és a fölé magasodó „szolárfákon” elhelyezett napelemek látják el energiával az állomást. A területet LED-ekkel világítják meg, ami a termelt energia még gazdaságosabb felhasználását teszi lehetővé. Az épület fűtését, hűtését, illetve melegvíz-ellátását egy korszerű levegő-víz hőszivattyús rendszer biztosítja.

„Az alternatív energiaforrások bevonása és a hatékony energiafelhasználási technológiák önmagukban mintegy 20%-os többletköltséget okoztak a hagyományos építéshez képest, ugyanakkor több mint 7000 m3 gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarítunk meg évente. A töltőállomás napsütéses nyári napokon önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét. „A jövő töltőállomása” kutatásunkat természetesen folytatjuk: a környező országokban is tervezünk további innovatív megoldásokkal rendelkező töltőállomásokat nyitni” – mondta el Horváth Dori Jenő, a MOL magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.


A 300 millió forintos beruházás során az építkezésnél igyekeztek újrahasznosított alapanyagokra támaszkodni. A MOL környezetvédelmi tevékenységével összhangban ezen a töltőállomáson is lehetőség van a lakossági használt sütőolaj leadására, illetve bringaPONT-ként is üzemelnek, így a kerékpárral közlekedőket is szívesen látják.

A hazánkban egyelőre nem túl elterjedt elektromos autók tulajdonosaira is gondoltak: az Istenhegyi úti állomáson van Magyarország egyetlen gyorstöltője, amellyel mindössze 20 perc alatt fel lehet tölteni a kocsi akkumulátorát.

A belsőépítészeti és designelemek főként az Európa Stúdió alkotóinak munkáját dicsérik. Itt is nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre, a bolt belsejében például rengeteg újrahasznosított papírból készült berendezés, polc, asztal, szék található. A kút homlokzatát és tetejét is örökzöld növények borítják, jelentősen hozzájárulva az épület hőszigeteléséhez. A növényeket összegyűjtött esővízzel öntözik, így még kevesebb az ivóvízfogyasztás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Csokejosh
2012.01.30. 12:07
Szimpatikus kezdeményezés! Ebben az ECO környezetben sokkal jobban esik majd az 500 Ft-os benzin De a viccet félre téve nekem nagyon tetszik az ötlet! A közintézményekben is helye volna. Csak hát ezek a beruházások köztudottan nem egyik napról a másikra térülnek meg.Kis hazánkban pedig ennél sokkal égetőbb problémák is akadnak... sajnos....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Marcell77
2012.01.30. 12:37
picit későn... már amúgy is mindegyik kút zöld merthogy benzint nem nagyon adnak el... nesze nektek környezetvédők a benzinár megoldott mindent
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2012.01.30. 13:27
A "szolárfák" különösen tetszenek: Így lehet a lehető legtöbb szerkezeti elem felhasználásával a lehető legkisebb felületet úgy betakarni napelemekkel, hogy a lehető legjobban beléjük kaphasson a szél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!