iPon Hírek

„Zöld” cement

Dátum | 2012. 02. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Drexel Egyetem mérnökei 97 százalékkal csökkentették a cement előállításához szükséges energiát, és az alapanyagok ára is sokkal kevesebb a szokásosnál. Az újfajta alkáli aktivált cement alapanyaga salak és mészkő, elkészítése pedig nem igényel hőt. Az eljárásról részletesen a Cement and Concrete Composites című folyóirat oldalain számolnak be a tudósok.

A kutatók állítása szerint a gyártási mód és a hozzávalók ára összességében 40 százalékkal olcsóbb előállítású cementet eredményez, mint a Portlandcement. Ez utóbbi a legelterjedtebb cementfajta, amely mészkő hevítésével készül, amelyhez kevés ásványi anyagot (pl. agyagot) adnak. Az anyagot cementégető kemencében 1450°C-ra hevítik, ez a kalcinálás. A keletkező kemény anyagot (klinker) kevés gipsz hozzáadásával porrá őrlik, és kész is a cement.

„A cement világszerte felhasznált mennyisége gyorsan növekszik, főként az újonnan iparosodott országokban” ‒ mondja Alex Moseson kutató. Az úgynevezett alkáli aktivált cement egyes fajtáit használták az ötvenes-hatvanas években a Szovjetunióban, de hasonló anyagokat alkalmaztak a piramisok és az ókori római épületek építésénél is.


„Az általunk kreált cement jobban hasonlít a rómaira, mint a modern portlandi változatra” ‒ mondja Moseson. „És bár további kétezer évig nem tudhatjuk, hogy a rómaihoz hasonlóan tartósnak bizonyul-e a mi cementünk is, a múltból kiindulva biztatóak a kilátások.”

Az újfajta cement 68 százalékban mészkőből áll, ehhez adják a salakot egy kevés nátrium-karbonát kíséretében. Az így kapott végeredmény gyakorlatilag a Portlandcement gyártása során keletkező klinkernek felel meg, amelyet azonban magas hőmérsékleten történő kalcinálással állítanak elő.

Az újfajta anyagot rövidesen alávetik a piacra dobás előtt szükséges minősítő vizsgálatoknak. A kutatócsoport az engedélyek megszerzését követően a Greenstone Technologies nevű cégen keresztül szándékozik árusítani termékét. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tibcsi0407
2012.02.23. 08:09
Kíváncsi vagyok, hogy a teherbírása is megegyezik-e a "hagyományos" portland cementével, mivel a tervezésnél nem egy utolsó szempont. Valamint egy kötésidő vizsgálat is szívesen megnéznék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tokyofej
2012.02.23. 08:51
Talán részben ide tartozik: a szilikapor betonhoz keverése nagyban növeli annak teherbírását. Gyanítom, ehhez is hozzá lehet keverni. Nem féltem a tudósokat, amiben pénz van, arra ők is nagyon odafigyelnek. Megoldják, hogy elég erős legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Supra
2012.02.23. 08:55
Meg ugye a beton nagyon sok évet bír, kérdés, hogy ez milyen állapotban lesz 20-30 év múlva. De reméljük hogy beválik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nightmare1...
2012.02.23. 09:33
Supra

Írták a cikkben, hogy nagyon hasonló ez a technológia, mint az ókorban használt kötőanyagoké. Elég sok emlék fennmaradt abból az időből, annak ellenére, hogy elég régóta nyaldossa savas eső, szóval a tartósságot nem féltem.

tibcsi0407
Teherbírás kérdéses számomra is, mivel ugye régen kötőanyagként használták ezt a kombinációt, nem magában, de hát használhatatlan anyaggal csak nem akarják helyettesíteni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibcsi0407
2012.02.23. 10:45
Igazából itt arra akartam célozni, hogy a nyomószilárdsága mennyire lesz versenyképes egy 52,5 N/mm2-es cementével. De idővel úgy is kiderül. Meg ugye az ára, lehet akármilyen "zöld", úgy sem építi be senki, ha nem gazdaságos, mivel a legtöbb épületnél a beton komoly árképző elem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Supra
2012.02.23. 14:30
nightmare13:
Okés, az rendben van: de a "nagyon hasonló" azért még nem ugyanaz - ami most hirtelen szembe jutott, az a rákos és normál sejt közötti különbség, de mondhatnám a majom és az ember közötti 97-99%-os hasonlóságot is :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!