iPon Hírek

"Zöldebb" az e-olvasó, mint a nyomtatott könyv

Dátum | 2009. 08. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Érdekes elemzést végzett a Cleantech Group, amely azzal az eredménnyel zárult, miszerint az e-olvasók környezetbarátabbak, mint a hagyományos, nyomtatott könyvek - feltéve, hogy legalább hat könyvet olvasunk el rajtuk évente. (Az elemzésben ugyan konkrétan az Amazon-féle Kindle-t vizsgálták, de miután az e-olvasók alapvetően eléggé hasonlóak, lehet általánosítani.)

Mindent figyelembe vettek a számításnál, a készülékek előállítási folyamatának valamennyi állomását, a működését és a használatát éppúgy, mint a hagyományos könyvkiadás részleteit. Megnézték, hogy mi mennyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mindezt összegezték, összevetették, az eredmény pedig igen egyértelmű: az e-olvasók magasan vezetnek, az előny pedig minden egyes olvasott könyvvel tovább nő.

A piros sáv az e-olvasó gyártás éves CO2-kibocsátását jelöli, míg a kék azt a mennyiséget, amit az e-könyvek spóroltak meg eddig - és spórolhatnak meg ezután az előrejelzések szerint.
Emma Rich, az elemzés vezetője a következőképpen fogalmazott: "Egy Kindle teljes életciklusa során megközelítőleg 168 kg CO2-kibocsátással számolhatunk; [...] ha négy éven át három könyvet olvasunk el havonta, úgy 1.074 kg CO2-kibocsátást spórolhatunk meg, míg ha a lehető legteljesebben kihasználjuk a Kindle-t, úgy ez az érték akár 26.098 kg is lehet. De még a kevesebbet olvasók is összehozhatnak egy döntetlent, ha a készülék élettartama alatt legalább 22,5 könyvet olvasnak el rajta."

A "legteljesebb kihasználtság" persze kissé képlékeny fogalom, de a tanulság jóval szerényebb olvasási értékek mellett is elég egyértelmű: ha csak hat könyvet is olvasunk évente, már jobban kíméljük a környezetet, ha ezt e-olvasón tesszük, mint ha nyomtatott formában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. pjszilard
2009.08.29. 15:46
VISSZA A HIRHEZ

Tehat aki igazan zold az nem olvas, mert az egyedul 0 CO2?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ByrDer
2009.08.29. 16:24
"Save a tree, burn a book!" lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Szerzetes
2009.08.29. 17:10
Én telefonon olvasok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Vardar
2009.08.29. 17:23
Ja, elképzelem az unokámnak az első tanévnyitóját:
"Tessék kisunokám, ez egy 3.ik szériás Amazon Kindle e-olvasó. Úgy vigyázzra mint a szemed fényére! Hiszen tudod, az e olvasó sokkal értékesebb, mint holmi okostelefon!."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Konkii
2009.08.29. 17:27
Szerzetes: Ez komoly?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Sediqwe
2009.08.29. 18:28
bekapja a ipon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2009.08.29. 19:40
Sediqwe: nem értem a hsz-ed, biztos bennem van a hiba

más: semmi pénzért nem adnám oda az Asimov, Alien-Predator, Star Wars, Dragon Lance könyvgyűjteményem....erről ennyit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leslieke
2009.08.29. 23:06
tibaimp:

Egyetértek. Nekem is szépen katonásan sorakoznak a könyveim a polcokon.. lassan már helyem sincs nekik.

A papír alapú könyvet/újságot csak egy hülye hasonlítja össze a digitálissal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah
2009.08.29. 23:30
Ezt a baromsagot!

Egyresz felhordult bennem a nyomdasz, masreszt en jobban szeretem a kezzel foghato konyveket.

Kivancsi lennek, hogy mit csinalna az elemzes keszitoje az e-olvasojaval a vilag vegen egy tanyan a petroleum lampa fenyenel.

Komolyan mondom egyre kifordultabb ez a vilag.

Mas:
Az meg 100%, hogy nem jutott az elemzok eszebe, hogy vannak a vilagon konyvtarak is ahol egy konyvet egy ev alatt akar 365-en is kiolvashatnak.

Szerintem ilyenkor dolnek ossze kartyvar modjara a "jol megmondom a frankot" tipusu elemzesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sediqwe
2009.08.30. 10:07
Arra céloztam hogy nem feltétlen csak könyvben kell gondolkodni.
Lehetne újságban is. Mert a könyvek valóban nyomtatott formában jók(vannak kivételek, pl utazás, hosszú(haj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.08.31. 02:01
Szerintem is van értelme, mennyivel jobb lenne, ha kávézókba stb helyeken nem kellene napilapokat még csak kihordani se, mert megjelenés után 2 perccel rajta lenne egy e-olvasón, kevesebb papír lenne felhasználva, nem kellene kiszállítani a nyomdából és nem kerül szemétként minden felé az országban (még jobb esetben újrahasznosítják). Hagyományos könyvet nem váltja le, nem is ez a cél, ez ugyan olyan mint a DVD és a digitális terjesztésű filmek, elsőbe kapsz egy szépen csomagolt filmet, kézzel fogható dolgot, kiteheted stb, még második esetben csak letöltöd és adat formájában pihen a gépen. Lesz aki erre van aki másikra esküszik, leváltani nem fogja, mostanában biztos nem, talán majd unokák nagyot fognak nézni a könyvgyűjteményen.

"Az meg 100%, hogy nem jutott az elemzok eszebe, hogy vannak a vilagon konyvtarak is ahol egy konyvet egy ev alatt akar 365-en is kiolvashatnak. "
Dehogynem, e-olvasó esetén még a könyvtárba se kellene elmenned, letöltöd neten és rátöltöd (ha majd egyszer így megoldják, mert így van értelme a jövőre nézve), csinálják ezt ezrek mondjuk naponta.

Egyedül az energia kérdéses, vagyis ezeknek a fogyasztása, könyv nem fogyaszt semmit, esetleg elhasználódik évek alatt, még egy e-olvasó energiát fogyaszt, amit fákban is ki lehetne számolni ha muszály (kicsit abszurd átváltás, de energia nincs ingyen).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dkekesi
2009.08.31. 12:03
Szerintem a számításnál figyelembe vették az e-olvasó által felhasznált energiát is (ha nem, akkor elég béna a tanulmány). Ez az energia mellesleg minimális, mivel ezeknek az eszközöknek pont az az egyik lényege, hogy csak akkor igényelnek energiát, amikor a megjelenített tartalom változik. Így egy e-reader akár hónapokig is működik töltés nélkül és petróleum lámpa fényénél is kitűnően használható az Isten háta mögötti táblán túl is (párezer lapozást biztos kibír feltöltött akksival).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!