iPon Hírek

„Zöldül” a farmergyártás is

Dátum | 2012. 06. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A farmergyártás egy kicsit olyan, mint a húsipar: a végeredményt szeretjük, de az előállítás pontos lépéseiről szívünk szerint inkább nem vennénk tudomást. Egyes becslések szerint egy darab farmernadrág előállításához nagyjából 10 ezer liter vízre, fél kiló vegyszerre és persze tetemes mennyiségű energiára van szükség. Évente 2 milliárd legyártott farmerrel számolva nem nehéz belátni, hogy a farmeripar jelentős részt vállal a világ szennyvíztermeléséből és az üvegházhatású gázkibocsátásából.

Szerencsére elterjedőben vannak a környezettel szemben barátságosabban viselkedő vegyi procedúrák, és ezek egyike komoly változásokat hozhat a farmeriparban is. Az Advanced Denim néven futó módszerrel a jelenleg használatos vízmennyiség akár 92 százalékkal is csökkenthetővé válik, a gyártás során felhasznált energia pedig kétharmadára redukálódik. A módszer kifejlesztője Miguel Sanchez, a svájci Clariant cég textilipari mérnöke. Az új metódus ráadásul 87 százalékkal kevesebb pamuthulladékot generál, amelyet rendszerint elégetnek, tovább terhelve a légkört.


A hagyományos farmerszövet gyártása során 15 festőkádra és rengeteg vegyszerre van szükség. Az új technológia csak egy kádat használ, és újfajta, környezetbarát, folyékony kénszármazékokkal végzik a festést, amelyek mellett csak egyetlen, cukor alapú redukáló ágens alkalmazása szükséges. Az összes többi gyártási lépés kimarad, mondja Sanchez.

Ha a világ farmereinek negyedét az új módszerrel gyártanák, azzal a jelentős vízmennyiség mellett 220 millió kilowattóra energiát lehetne megspórolni. A módszer segítségével ezen kívül jelenleg még nem létező új árnyalatok és anyaghatások is elérhetők, a kutató elmondása szerint. A Clariant a világ számos nagy farmergyárának áll kapcsolatban, és közülük már többen is kifejezték érdeklődésüket a technológia iránt.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. atti2010
2012.06.20. 17:17
Persze az elején dupla áron fogják árulni a negyed annyiba kerülő gatyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2012.06.20. 21:05
Az ilyen tipusu hirekkel az a bajom(es a legtobb fantasztikus tudomanyos ujitassal),hogy mindig jon a hir amikor XY kifejleszti.Vallveregetes roskadasig,majd csend es felejtes.Soha nem olvasom,hallom,latom hogy ezeknek akar valamekkora resze bevalt az iparban,vagy uj standard lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Lipaz
2012.06.20. 22:04
Szerintem meg a tömeggyártók, mint a Zara és H&M stb. Átcsoportosítják a gépsorokat (ergó egy mostani gépsorból lehet kettő is), mivel csökkenthetik a költségeiket SOKKAL. Te pedig nem veszel észre belőle semmit, mert az ár marad ugyanannyi. Ők meg extra profitra tehetnek szert.
Jut is, marad is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ThomasX_85
2012.06.21. 00:49
Egy picit OFF lesz, amit most írok. DogTheDog-nak igazat kell adnom, talán emlékeztek az Intel ún. Ionszél (Ion wind) megoldására, amivel 2007 végén megdöbbentette a világot, ha jól emlékszem 2 évet mondtak, hogy annyi idő kell a tökéletesítéshez, és akár tömeggyártásba is kerülhet. (Amúgy az Ionszél egy hűtési technológia, elektromosság segítségével mozgatják a levegőt, nem kell ventilátor.) Már majdnem 5 év telt el a bejelentés óta, de egy apró cikk sem jelent meg ezzel kapcsolatban. (Vagy csak én vagyok vak?)
És itt az OFF vége. Szóval könnyen el tudom képzelni, hogy akár a farmergyártásnál is vannak olyan cégek, akiket "megrövidítene" az új technológia - mint az Ionszél esetében a ventilátor-gyártókat. Összeesküvés-elmélet rulz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. crowly
2012.06.21. 15:53
Miért nem használnák ezt a gyártók? Ez nem csupán egy olyan dolog ami nekünk lenne jó, hanem olyan ami NEKIK!! Jócskán lecsökkenthetik a gyártási költségeket, az árakat meg hagyják ahol voltak eddig. A kereslet nem változik, de spórolnak sok-sok pénzt. Az ilyen jellegű zöld technológiák a legjobbak, mert nem kell kényszeríteni a cégeket, ők maguk akarnak majd váltani, hogy többet keressenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!