iPon Hírek

Zotac 9800 GTX komplett vízhűtéssel

Dátum | 2008. 06. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az Nvidia GeForce 9800 GTX típusjelzésű kártyája a különböző gyártók kínálatában már nagyon régóta elérhető vízhűtő blokkal felszerelt változatban is. Ennek a kivitelnek mindössze egyetlen hátránya van: ahhoz, hogy ki tudjuk aknázni a vízhűtő blokkban rejlő lehetőségeket és nem mellesleg megfelelően tudjuk hűteni a terméket, bizony be kell szereznünk néhány kelléket, hogy működjön a rendszer (vízhűtő radiátor, csövek, szivattyú stb.), ez pedig nem olcsó mulatság, ha fontos a minőség.


A Zotac mérnökei gondoltak egyet és megalkották az első olyan GeForce 9800 GTX modellt, amelyhez komplett vízhátőrendszert is adnak. A Zotac Zone Edition GeForce 9800 GTX modellje ugyanúgy G92-es GPU-val van ellátva, mint a többi GeForce 9800 GTX, valamint rendelkezik DirectX 10.0-s támogatással és PCI Express 2.0-s csatolófelülettel, de nem is ettől különleges. A gyártó által készített komplett vízhűtő rendszer rendkívül ötletes megoldás, az egység hatékonyan hűti a forrófejű kártyát, mégis könnyedén elhelyezhető a számítógépházban (ha az nincs túlzsúfolva). A vízhűtő rendszerben található radiátoron egy 120 mm-es ventilátor foglal helyet, radiátor és a ventilátor a rendszerben keringő víz hűtéséről gondoskodik.

A Zotac kártyája a gyári léghűtővel rendelkező egységeknél sokkal hűvösebben üzemel: a Zotac szerint 21,5%-kal alacsonyabbak a kártya alkatrészeinek hőmérsékletei, mind a referencia léghűtővel ellátott 9800 GTX-eké. A hatékony hűtést kihasználva a gyártó egy pici tuningnak is alávetette a kártyát: a GPU 675 MHz helyett 700 MHz-en, míg a 128 darab stream processzor a gyári 1688 MHz helyett kereken 1700 MHz-en üzemel. A memória órajelét is megemelték, így a gyári 2200 MHz helyett már 2250 MHz-en működnek a memóriachipek.


A Zotac komplett vízhűtéssel ellátott GeForce 9800 GTX modellje várhatóan még a hónap folyamán megjelenik kereskedelmi forgalomban. A gyártó a legfontosabb adattal, azaz a kártya várható végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem szolgált információval. Egy biztos: ahhoz, hogy a kártya versenyképes legyen a piacon, nagyon agresszív árstratégiát kell alkalmazniuk a Zotac szakembereinek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Dice
2008.06.13. 11:08
Azért megemelhették volna jobban is az órajelét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. klaci74
2008.06.13. 19:07
Nekem is csípi kicsit a szemem a passzív hűtés, ami aktív. Persze értem én amit írtok, csak fel nem foghatom. Mitől jobb egy vinti 20 centivel arrébb, mint a kártyán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!