iPon Hírek

Zuhannak az SSD-árak

Dátum | 2008. 02. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

A DRAMeXchange adatai szerint az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a flash memóriák ára, ami várhatóan magával hozza az SSD-k árainak csökkenését is. Mindössze öt hónap alatt egy négy gigabites (1 gigabájtos) memória-chipset árai hozzávetőlegesen 75%-al csökkentek - egész pontosan $2,23-ra egy rövidebb élettartamú, többszintű cellás chip esetében. Még a nemrégiben bevezetett, viszonylag drága 32 gigabites (4GB) chipek is mindössze $12,30-at kóstálnak. Az árcsökkenés valószínűleg annak tudható be, hogy a flash-alapú eszközök (pl. hordozható médialejátszók) iránti hatalmas kereslet ellenére az SSD-piac továbbra is túltelített.

Az árcsökkenés talán legfontosabb következménye azonban mégis az, hogy a 128GB-os SSD-ket is alkalmazhatóvá teszi. Míg korábban az SSD-ket leginkább csak az igazán csúcskategóriás laptopoknál használták fel, a betöltési idő minimalizálása és a minél hatékonyabb adattárolás érdekében, az árak csökkenésével most már olcsóbb gépekben is elérhetővé válhatnak akár 128GB-os meghajtók is. A Samsung számításai szerint 2011-re az összes flash-alapú adattárolók több, mint egynegyede számítógép-meghajtókban lesz felhasználva.

A kapacitás növekedése pedig azt is eredményezheti, hogy egyre gyakoribbá válhatnak a valóban nagy tárterülettel ellátott mobiltelefonok és más hordozható eszközök. Ezek szerint az Apple, a Nokia és a Sony-Ericsson az elmúlt hónapokban piacra dobott, 8GB-os beépített flash-tárhellyel (memóriakártyák helyett) ellátott mobiljai már ezeknek az új időknek az előfutárai lehetnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások