0 0
Termékek /
(ÚJ KÖNYV-) Történelem

Gitta Sereny - A sötétség felé - Az eutanáziától a tömeggyilkosságig

A termék 2015.06.26. óta nem elérhető!

A raktárfigyelő használatához kérlek, jelentkezz be!

Leírás

"Mindenkinek hatalmában áll választani jó és rossz között."
Órigenész

Gitta Sereny mára klasszikusnak számító művében a treblinkai haláltábor parancsnokának, Franz Stanglnak a Harmadik Birodalomban befutott pályáját vázolja fel, és vizsgálja a jellemét formáló hatásokat. A haláltáborok parancsnokai közül Stangl volt az egyetlen, akit felelősségre vontak: a düsseldorfi bíróság 1970-ben bűnrészesnek találta legalább 900 000 ember halálában, és életfogytiglani börtönre ítélte. Sereny heteken át beszélgetett vele a börtönben, az összesen több mint 70 órás interjúból született ez a könyv.
A szerző elsődleges célja nem az elborzasztás. Azt kutatja, hogy milyen módon alakítja az egyén személyisége a politikát, illetve torzíthatja a politika a személyiséget. Kíméletlenül rámutat: az egyén erkölcsi erejének vagy bátorságának hiánya, illetve elfojtása tragikus következményekkel jár a nemzetek jövőjére és az emberi sorsra nézve.
"Lebilincselő és gondolatébresztő mű a náci népirtásról. Megvilágít, és új dimenzióba helyez reakciókat, eddig meg nem értett viselkedésmódokat." Sunday Telegraph
"Gitta Sereny fáradhatatlanul kutatta témáit: a tényeket mindig fontosnak tartotta, de célja a motiváció feltárása volt."
The Guardian

Gitta Sereny (1921–2012) magyar–osztrák származású újságíró, író. Érdeklődése középpontjában a Harmadik Birodalom és a problémás gyermeksorsok állnak. Fő művei: a kiskorú gyermekgyilkosról szóló The Case of Mary Bell (Mary Bell esete, 1972), a Hitler főépítészéről írott Albert Speer küzdelme az igazsággal (1995) és az önéletrajzi jellegű The German Trauma, 1938–2001 (A német trauma, 1938–2001).

Specifikáció

További információk

Hibajelentéshez kérlek, jelentkezz be!

Árgrafikon

Hozzászólások

Új hozzászólás