0 0
Termékek /
(ÚJ KÖNYV-) Irodalom

Ulla-Lena Lundberg - Jég (2014)

A termék 2015.10.02. óta nem elérhető!

A raktárfigyelő használatához kérlek, jelentkezz be!

Leírás

Ulla-Lena Lundberg (1947, Kökar) finnországi svéd írónő, az ålandi szigetvilágban született és élte kora gyermekkorát. Édesapja evangélikus lelkész volt, akinek halála a család életét tragikus módon meghatározta.

Lundberg első versei 15 éves korában jelentek meg, de hamarosan a próza lett meghatározó műfaja. Először hosszú külföldi utazásai adták regényei, novellái és dokumentumkötetei témáját (éveket töltött Afrikában, az Egyesült Államokban, Japánban és Nagy-Britanniában, majd négy hónapot Szibériában madármegfigyelőként). De utazásaiból visszatérve, Finnországban ålandi témájú regényeivel aratott sikereket. Leó, A nagyvilág, Minden, amit csak kívánsz című regénytrilógiájában egy paraszt-hajózási vállalkozó családtörténetét írta meg.
Az igazi áttörést két új, ålandi témájú regénye: a Marsipansoldaten, 2001 (A marcipán katona) és a Is (Jég) hozta meg számára. Ez utóbbit 2012-ben Finlandia-díjjal jutalmazták, és megjelenése óta – a Szibéria című Lundberg-könyvhöz hasonlóan - számos idegen nyelvre lefordították.

A Jég történetét az írónő édesapjáról mintázott fiatal papnak és családjának a Külső Szigetekre való megérkezése, majd három év múlva a magára maradt édesanyának és két elárvult gyermekének elköltözése foglalja keretbe. A két hajóút közötti történetet a fiatal lelkész és felesége számára a szigetvilágban élő egyszerű emberekkel és a természeti környezettel megtalált összhang, a családi örömök, a hivatásukban kiállt próbatételek és a tenger közelségéből fakadó ragyogás teszi emlékezetessé. Ulla-Lena Lundberg írói remeklése, ahogy ezt az embert próbáló, de nemes tradíciókat őrző világot feltárja olvasói előtt, megismerteti őket a természettel harmóniában élő, jószándékú közösség mindennapjaival, örömeivel és tragédiáival.

Specifikáció

További információk

Hibajelentéshez kérlek, jelentkezz be!

Hozzászólások

Új hozzászólás