0 0
Termékek /
(ÚJ KÖNYV-) Vallás

Merényi Zsuzsanna - Sztehlo Gábor, a gyermeknevelő

A termék 2015.09.25. óta nem elérhető!

A raktárfigyelő használatához kérlek, jelentkezz be!

Leírás

Sztehlo Gábor (1909-1974) neve leginkább a róla készült film, "A Gyermekmentő" által vált ismertté. 1944-1945 telén, az üldöztetések idején az általa szervezett otthonokban közel kétezer embert - vallási és társadalmi hovatartozásra tekintet nélkül -
mentettek meg. 1973 óta a jeruzsálemi Igazak kertjében fa őrzi emlékét.
Az ökumenikus érzületű evangélikus lelkész a háború után sem hagyta magára az elárvult gyermekeket, a Budakeszi úton gyermekvárost szervezett. A gyermekotthon az 1950. január 7-én bekövetkezett államosításig Sztehlo Gábor vezetése alatt állt. Az erről készült játékfilm és a halála után kiadott önéletrajzi ihletésű visszaemlékezése, vérbeli pedagógusnak mutatja.
Ennek eredt nyomába a pedagógus szerző, Merényi Zsuzsanna, bemutatva a pályautat a népfőiskolai kezdetektől a méltatlanul elhallgatott gyermekváros-szervező, -vezető munkáig, kísérletet téve az egyedülálló életmű és a gyermekotthon pedagógiai értékelésére.
Sok eredeti dokumentum felkutatásával, számtalan interjú segítségével élményszámba menően láttatja a háború utáni újjászületés értékes termékét, az egyedülálló nevelési rendszerű Gaudiopolist, a gyermekköztársaságot.
A könyv nemcsak pedagógiatörténeti tartozásainkat enyhíti, hanem méltán állít példát napjaink alkotó szellemű pedagógusai elé.
A könyv második kiadása Sztehlo Gábor születésének 100. évfordulójára jelent meg.

Specifikáció

További információk

Hibajelentéshez kérlek, jelentkezz be!

Hozzászólások

Új hozzászólás