0 0
Termékek /
(ÚJ KÖNYV-) Szakácskönyvek

Szőke Krisztina - Tej- tojás- és szójamentes ételek receptes könyve

A termék 2017.09.29. óta nem elérhető!

A raktárfigyelő használatához kérlek, jelentkezz be!

Leírás

Hosszasan lehetne beszélgetni a bajunkról, de egy a lényeg: nem szabad feladni, még akkor sem ha elmúlt a gyermek hároméves, és még mindig nem nőtte ki az ételallergiát. Az anyukáknak és a nagymamáknak annyit szeretnék üzenni, hogy nem baj, ha nem sikerül tökéletesre elsőre egy-egy sütemény vagy étel. Próbálják meg újra, legyenek bátrak, és gondoljanak mindig arra, mennyire fog örülni a gyermek, ha megkóstolhat bizonyos édességeket, ételeket, amit amúgy nem tudnának megvásárolni üzletekben, cukrászdákban. A gyerekek és apukák bíztassák az anyukákat, nagymamákat hogy, merjenek sütni, újítani. Szerintem, szeretettel és akarattal, mindent el lehet finomra készíteni.
Amikor meséltem a barátaimnak, hogy mi mindent tudunk sütni, főzni, tej, tojás és szójamentesen, volt egy kedves megjegyzés is, ami azóta sem hagyott nyugodni. Valaki azt mondta, hogy egy jó kolbászos tojásrántottát biztosan nem tudok. Akkor még nem tudtam, de most már igen. Állagra, illatra, de még ízben is hasonló a hamis rántotta az eredetihez. Próbálják ki!

Riasztóan hangzik elsőre, amikor a kórházban közlik, hogy „mától anyuka tejmentes és tojásmentes diétát folytasson”. Egy addig hagyományos koszton élő ember el sem tudja képzelni, hogy ilyen esetben mit lehet enni vagy főzni a megszokott ételalapanyagok hiányában. Ezt éreztem én is.
Ezért is írtam le a receptjeimet, hogy ezzel talán segíthetek más családoknak átvészelni a kritikus időszakot. Addig nehéz, amíg megszokjuk a tiltott termékeket, vagy inkább leszokunk róluk. Az én családom teljesen átállt a diétás ételek fogyasztására, még azok is, akiknek nincs diétára szükségük. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mindig olvassák el a vásárolt termékek összetételét, mert – sajnos előfordult, hogy egy – az ételallergiás gyermek számára addig – bevált áru összetételét mindenféle figyelemfelkeltő szöveg nélkül megváltoztatták, és belekerült a tiltott, allergiát okozó alkotórész is.

(Szőke Krisztina, szerző)

Míg régebben ritka betegségnek számított, nem is nagyon ismerték, manapság már nem találunk olyan családot, ahol valaki ne lenne érintett, az allergia szinte már népbetegségnek számít.
Egyértelművé vált, hogy az allergiás betegségek száma a fejlett, civilizált országokban egyre növekszik, míg az elmaradott civilizációjú természeti népeknél az allergia mint betegség, még nem nagyon ismert.
A civilizált világban az allergiás kórképek gyors elterjedésének okai részben a környezetszennyezés elképesztő mértéke, az iparosodás, a vegyi anyagok egyre kiterjedtebb használata, a mesterséges ételszínezékek, a tartósítószerek, a kozmetikumok, a dohányzás és a stressz.

(Dr. Bojszkó Ágnes, allergológus szakorvos)

Specifikáció

További információk

Hibajelentéshez kérlek, jelentkezz be!

Árgrafikon

Hozzászólások

Új hozzászólás